Manapság az emberek mindenhova palackos vizet visznek magukkal. Valójában ez lett a második legnépszerűbb ital az üdítők után. Számos oka van annak, hogy vizet igyunk, de a legfontosabb, hogy az ivóvíz fogyasztása elengedhetetlen az egészséges szervezet számára.

“Gondolj a vízre úgy, mint egy tápanyagra, amire a testednek szüksége van, ami megtalálható folyadékokban, tiszta vízben és ételekben. Mindez napi szinten elengedhetetlen, hogy pótolja a nagy mennyiségű vízveszteséget.” – nyilatkozta Joan Koelemay, dietetikus.

Steven Guest, vesegyógyász is egyetértett ezzel: “A folyadékveszteség folyamatosan fennáll: bőrön keresztüli párolgás, lélegzés és ürítési folyamatok miatt. Ezt a veszteséget naponta pótolni kell a jó egészség érdekében.”

Ha a vízbevitel mennyisége nem egyenlő az elvesztett vízzel, akkor leszünk dehidratáltak. A folyadékveszteség mértéke nő, ha magasabb a hőmérséklet, ha megerőltető fizikai munkát, sportot végzünk vagy ha magasabban vagyunk. Idősebb embereknél szintén nagyobb a vízveszteség, akiknél ráadásul már nem is olyan éles a szomjúságérzet.

Hat okot sorolunk fel arra, hogy miért fontos, hogy több vizet igyunk:

1. A vízivás segít fenntartani a testben lévő folyadékok egyensúlyát

A testünk legalább 60 százaléka víz. A szervezetünkben lévő folyadékok feladata az emésztés, felszívódás, keringés, nyáltermelés, a tápanyagok szállítása és a test hőmérsékletének szabályozása.
“[…] az agyunk a veséinkkel kommunikál, és közli, hogy mennyi vizet ürítsen vagy raktározzon el.”– tette hozzá Guest, aki Stanfordi Egyetem orvosi karának professzora is. Amikor kevés a folyadék a szervezetünkben, az agy beindítja a test szomjúság mechanizmusát. Figyeljünk ezekre a jelekre és ilyenkor igyunk egy pohár vizet. Az alkohol nem alkalmas a hidratálásra, mert megzavarja az agy és a vesék kommunikációját, ezáltal megnöveli a kiválasztandó víz mennyiséget, ami dehidratációhoz vezet.

2. A víz segít szabályozni a kalóriákat

A fogyókúrázó emberek sok vizet isznak, hogy több kilótól szabaduljanak meg. A víznek nincs mágikus hatása a testsúly csökkenésre, de ha csak annyi történik, hogy vízzel helyettesíti az egyéb kalóriadús üdítőitalokat, az már nagy segítség.
“Akkor működik a súlyvesztés, ha vizet, vagy más kalóriamentes italt választasz, és emellett magasabb víztartalmú ételeket fogyasztasz, ami egészségesebb és laktatóbb, így segít csökkenteni a kalória bevitelt.” – nyilatkozta Dr. Barbara Rolls, fogyási szakértő.
A magas víztartalmú ételek nagyobbnak tűnnek, több rágást igényelnek és evés után tovább tart a teltségérzet. Ezek lehetnek gyümölcsök, zöldségek, levesek és hüvelyesek.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

3. A víz segít az izmok energetizálásában

“Amikor nem jut megfelelő mennyiségű folyadék az izomsejtekbe, akkor nem működnek rendesen és fájdalmat érezhetünk mozgás közben.” – mondta Guest professzor. Testmozgás előtt és közben is fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk. Sporttevékenységek alatt meghatározott időközönként kell inni, hogy pótoljuk az izzadással leadott vizet.

4. A víztől szép lesz a bőrünk

“A bőr nagy mennyiségű vizet tartalmaz, és védőrétegként szolgál, hogy megakadályozza a felesleges folyadékveszteséget. Viszont a ráncokat nem tüntethetjük el, ha túlisszuk magunkat.” – mondta Kenneth Ellner, bőrgyógyász.

A dehidratációtól szárazabb és ráncosabb lesz a bőrünk, amin segíthetünk, ha megfelelő mennyiségű vizet iszunk. Amikor megfelelően hidratáltak vagyunk, a vesék beindítják a felesleges víz eltávolítását.

A hidratáló krémek szintén hasznosak, egy fizikai gátat képeznek, hogy megtartsák a bőr nedvességtartalmát.

5. A víz segíti a vesék működését

A testfolyadékok szállítják el a sejtekben található salakanyagokat. A test fő méreganyaga a húgysav (az emésztés során lebontott fehérje mellékterméke), egy vízben oldódó anyag, ami átmegy a veséken, majd kiürül a vizelettel. “A vesék bámulatos munkát végeznek, hogy megtisztítsák a testünket a méreganyagoktól, egészen addig, amíg megfelelő a folyadékbevitel” – magyarázta Guest professzor.

Ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, a vizelet hígabb, világos színű és nincs szaga. Ha a testünk nem jut elegendő vízhez, a vizelet sűrűbb, sötétebb és szagosabb, mert a vesék megakadályozzák, hogy több víz távozzon el a szervezetből.

Ha valaki rendszeresen kevés vizet iszik, nagyobb eséllyel lehet veseköve, főleg a melegebb éghajlatú területeken.

6. A víz segít fenntartani a normális bélműködést

Megfelelő hidratációval segíthetünk, hogy a dolgok végigfolyjanak a gyomor-bél rendszeren és megelőzzük a székrekedést. Ha nem jut elég vízhez a szervezet, a vastagbél vizet vesz el a székletből, hogy fenntartsa a szükséges folyadékmennyiséget. Ennek eredménye a székrekedés.

“Megfelelő mennyiségű víz és rost a tökéletes kombináció, mert a rostok felszívják a folyadékot és mint egy seprű, kitakarítják a beleket a megfelelő működéshez” – nyilatkozta Koelemay.

5 tipp, ami segít, hogy több vizet igyál

Ha úgy érzed, hogy többet kellene innod, adunk pár tippet, amivel növelheted a folyadékbevitelt és élvezheted a víz jótékony hatásait:

  • Igyál egy pohárral minden étkezéskor vagy nassoláskor!
  • Egyél több zöldséget és gyümölcsöt. Magas a víztartalmuk, és ne felejtsük el, hogy a folyadékbevitel körülbelül 20%-át az ételekből nyerjük
  • Mindig legyen egy üveg víz a kocsidban, az asztalodon vagy a táskádban
  • Használj vízszűrő berendezést, ha gond van a csapvizeddel, hogy ne kelljen állandó ásványvízvásárlással küzdened. Biztos, hogy ez lesz a kedvenc háztartási eszközöd!

Forrás: webmd.com

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like