Furcsa zöld ital hódította meg az egészséges életmódot követők táborát az utóbbi időben. Bizarr színére rácáfolva rendkívül finom és rengeteg tápanyagot tartalmaz.

A zöld turmix elkészítéséhez nincs szükség másra, mint egy turmixgépre, némi zöld levélre és néhány gyümölcsre.

Vannak, akik azt állítják, hogy ehhez komoly, nagy teljesítményű turmixgép kell, de ez nem igaz. Egy teljesen hagyományos, mezei konyhai turmixgéppel is elő lehet állítani, ha követünk néhány egyszerű szabályt.

Mielőtt belevágunk, vegyük át, hogy miért nagyon jó nekünk ez a zöld ital

Leturmixolt formában rengeteg friss zöldséget tudunk bevinni szervezetünkbe, és azok közül is a legegészségesebbek a zöld levelek. Ezekben a zöld levelekben rengeteg klorofill található, ami vérképző hatású és segít eljuttatni a tápanyagokat a sejtekhez.

Az embernek sokkal több zöld levelet kellene fogyasztania, de valljuk be, a a zöld levelek rágcsálása senkinek sem a kedvenc ínyenc fogása. Fontos lenne, hogy sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt együnk, egyes modern kutatások szerint az elfogyasztott étel 70%-át nyersen kellene fogyasztani. Ehhez képes mennyi nyers zöldséget és gyümölcsöt eszel?

Ezzel a turmix itallal két legyet ütünk egy csapásra. Rengeteg nyers zöldséget fogyasztunk el. Emellett a turmixolásnak van egy olyan előnye, hogy apró szerkezetűre bontja a zöldségeket, így könnyebb megemészteni őket, ezáltal jobban felszívódnak a benne található tápanyagok.

Ha minden reggel elfogyasztunk egy ilyen italt, hamarosan beindulnak a méregtelenítési folyamatok, jobb lesz az emésztésünk, több energiánk lesz, szebb és sugárzóbb lesz a bőrünk, tisztább a bélrendszerünk, jobb lesz az anyagcserénk, a tápanyagok jobban felszívódnak. A zöld itallal megelőzhetőek a gyulladásos betegségek, a rák, javítja vérkeringést és még sok más előnyös prevenciós értéke van.

Mitől zöld a zöld turmix?

A zöld turmix azért különleges, mert zöld leveleket turmixolunk le gyümölccsel. A zöld növények adják a turmix színét és állagát, a gyümölcs pedig a kellemes ízt adja.

Milyen zöldek kerülhetnek a turmixba?

  • kelkáposzta
  • petrezselyem
  • spenót
  • bébispenót
  • madársaláta
  • fejes saláta
  • cékla levél
  • fejes káposzta
  • pitypang levele
  • zeller zöld
  • sárgarépa zöldje, stb.

Gyümölcsöt ízlésünk szerint választhatunk. A zöld turmixot érdemes szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készíteni, de kerüljük a vegyszerrel kezelt, permetezett árut.

Kezdőknek most a legegyszerűbb alapreceptet mutatjuk be

A következő recept csak két alapvető dologból fog állni és 1 liter sűrű turmix előállításhoz elég, amit még kedvünkre hígíthatunk vízzel. Az arányokat saját szájízünkhöz igazíthatjuk. A turmixgépek tartálya általában két literes.

Hozzávalók:

  • Spenót
  • Alma
  • Tisztított víz
  • Választható: gyömbér, citrom, himalája só, menta levelek, aszkorbin sav (C-vitamin)

A tartályt rakjuk meg spenót levekkel, nem kell túltömni, mert nem fogja tudni leturmixolni. Öntsünk alá kb 2 dl tisztított vizet. Itt jön a trükk, mert ha nincs egy több lóerős hiper-szuper turmixgépünk, akkor több lépcsőben érdemes elkészíteni, hogy a turmixgép képes legyen teljesen jó munkát végezni és ne akadjon le, illetve elég pépesre turmixolja a leveleket.

Tehát a spenótot a vízzel, pulzáló keveréssel teljesen apróra turmixoljuk, majd kisebb fokozaton további fél percig turmixoljuk, majd legnagyobb fokozatra kapcsolunk és további fél percig turmixoljuk.

Most beletehetjük az ízesítést, ami akár teljesen el is hagyható. Egy ujjnyi gyömbér, mentalevelek, fél megpucolt citrom, aszkorbinsav, hogy tovább turbózzuk a turmix C-vitamin tartalmát. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a szénhidrát és a cukor iránti sóvárgásunk csökken, ha C-vitamint teszünk a turmixba. Egy csipet himalája sót is tehetünk bele, az ásványok miatt, ízre nem fog kiérződni.

Egy nagy almát vágjunk cikkere, dobjuk a tartályba és turmixoljuk további egy percig. Kóstoljuk meg, ha túl zöld íze van számunkra, akkor tegyünk bele még egy almát.

Ezzel körülbelül egy liter sűrű levet kapunk, ezt még érdemes fogyasztás előtt hígítani kevés vízzel. Ha nem azonnal fogyasztjuk, rakjuk jól záródó üvegbe hűtőbe. Hűtőben akár három napig is eláll, így leturmixolhatunk három napi adagot előre.

A legajánlottabb reggel éhgyomorra inni, de bármikor fogyaszthatjuk, egy teljes étkezés is kiváltható vele.

Ez tényleg egy kezdő recept azoknak, akik most ismerkednek a zöld turmix itallal. Nemsokára további receptetekkel jelentkezünk, mert a piacon sorra jelennek maga a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök.

Tudj meg többet a kókuszolaj hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like