Víz nélkül nincs élet. Halljuk ezt az elcsépelt mondatot nap, mint nap. De miért? A víznek megvannak azok a tulajdonságai, amik lehetővé teszik, hogy megjelenjen és fennmaradjon az élet. Az élet jelenlétéhez folyékony halmazállapotú vízre van szükség, mert az élőlényekben létrejövő minden ma ismert biokémiai folyamat vizes környezetben tud létrejönni.

A Föld bolygó 70%-a óceán és testünk több mint 60%-a víz.

Elég nehéz nem tudatában lenni annak, hogy mennyire meghatározó életünkben a víz. De mivel a víz annyira hétköznapi, íztelen és színtelen, így sok ember nincs tisztában azzal, hogy milyen szokatlan kémiai és fizikai tulajdonságai vannak.

A víz nagyon sok különböző részecskét képes oldani

A vizet gyakran emlegetik úgy, mint „univerzális oldószer”, mivel rengeteg különböző anyagot képes oldani. Miért fontos ez az élő szervezetek számára? Mert a víz ezen tulajdonsága teszi lehetővé, hogy testünk sejtjeihez eljussanak a tápanyagok és a víz szállítja el a salakanyagokat is a sejtektől.

A víz molekulák könnyed áthatolási képessége a biológiai membránokon

A biológiai szervezetben a különböző részecskéknek és molekuláknak képesnek kell lenniük arra, hogy eljussanak különböző helyekre. Az egyik módszer erre a fent említett oldódás, erre jó példa, ahogy a vér szállítja az oxigént az érrendszeren keresztül. Ahhoz, hogy a folyadékok áramolni tudjanak, ott vannak a vérerek és a nyirokrendszer. Az élő szervezetekben viszont némely molekulának és ionnak képesnek kell lennie szöveteken és membránokon is áthatolni.

Ez az ozmózis nevű folyamaton keresztül tud megvalósulni. Az ozmózis az anyagnak azt a tulajdonságát használja ki, hogy a rendelkezésére álló teret mindig igyekszik teljesen betölteni. Amikor ennek útjában egy féligáteresztő membrán, például a sejtmembrán áll, akkor az ozmózis megoldja, hogy a membránon bizonyos részecskék átjussanak és bizonyosak pedig nem. Így valósul meg a szervezetben a sejtek táplálása és a sejtektől a salakanyagok elszállítása. Víz nélkül ez a folyamat soha nem tudna végbemenni.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

A víz egy nagyon reakcióképes vegyület

A víz kiveszi a részét a szervezetben lejátszódó kémiai reakciókból is, sőt e nélkül a közeg nélkül sok reakció le sem tudna játszódni. A szervezetben a víz például az olyan bomlási reakciókban nélkülözhetetlen, mint a szénhidrátok és proteinek lebomlása az emésztés folyamán.

A víz kenőanyagként is viselkedik

Az emberi szervezet számára ez azért fontos, mert csökkenti a súrlódást a mozgó felületek között. Ez létfontosságú a test jó néhány különböző területén. Különösen fontos a mellkasi és hasi üregekben, ahol az olyan szervek, mint a szív és a tüdő és az emésztési rendszer szervei közel helyezkednek el és kissé csúszkálnak egymáson, ahogy a test mozog. Az ízületeknél, ahol a csontok és ínszalagok súrlódnak, mindennek gördülékenyen kell mozognia, amihez szintén nélkülözhetetlen a víz.

A víz hőelnyelő képessége is az életet támogatja

A víznek extrém nagy a kapacitása a hő elnyelésében, anélkül, hogy a saját hőmérséklete sokat emelkedne.
A víz hőmérsékletének megemeléséhez, más oldószerekkel összehasonlítva sokkal nagyobb energia befektetésre van szükség. Más anyagokkal összehasonlítva a víz sokkal több hőenergiát képes elnyelni és kiengedni, miközben a saját hőmérsékletét csak kis mértékben változtatja. Mivel az emberi test nagy részét víz teszi ki, így a test képes megbirkózni különböző környezeti hőmérsékletekkel és a testhőmérsékletet egy kényelmes és biztonságos tartományban tudja tartani.

A víznek, más anyagokkal összehasonlítva sokkal több hőenergiára van szüksége ahhoz, hogy a párolgás megkezdődjön. Ezért van az, hogy a bőr felszínéről elpárolgó víz, azaz izzadság, nagyon hatékony eszköz arra, hogy a testet hidegen tartsa, mert meglehetősen nagy mennyiségű hő távozik a testből, ahogy az izzadság elpárolog.

Ez csak néhány a víz igen speciális tulajdonságai közül, amik lehetővé tették az élet kialakulását és fennmaradását. Becsüljük meg a vizet, amiért életet ad testünknek és figyeljünk oda, hogy a test mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű és minőségű vizet, hogy ezek a folyamatok zavartalanul le tudjanak játszódni.

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like