Napi rendszerességgel kapunk olyan kérdéseket, hogy a mi általunk forgalmazott vízszűrő kiszűri-e a vízből a hormonokat és a gyógyszermaradványokat, mert köztudott, hogy veszélyt jelentenek a hormonok a csapvízben.

Mivel a Vízmegoldás vízszűrőiben aktív szén és KDF töltet van, ami képes a szerves anyagok kiszűrésére, ezért a válasz: IGEN.

De mi ezt sosem reklámozzuk, mert az igazság az, hogy nagyfokú félretájékoztatás van ebben a témában. A hamis információkat ezen a területen pont a víztisztítókat forgalmazó cégek ültették el a köztudatban. Ezért úgy gondoljuk, fel kell emelni a szavunkat ez ellen. Nem tartjuk korrekt üzletnek azt, ahol a nagyközönség riogatásából és félretájékoztatásból akarnak profitra szert tenni.

Akinek nem tetszik a csapvíz, mert rossz az íze, szereljen fel egy vízszűrőt. De feleslegesnek tartjuk az emberek riogatását, hogy a félelem és az aggódás miatt vásároljanak.

Mert a valóság a következő: mindezidáig a magyar csapvízben senki sem mutatott ki mérhető mennyiségű gyógyszermaradványt illetve fogamzásgátlókból visszamaradt hormont.

Nézzük, akkor honnan fúj a szél. Valóban vannak-e hormonok a csapvízben?

Először is tisztázzunk valamit:

Ha Amerikában, vagy ha Németországban hormont találnak a csapvízben, az nem jelenti rögtön azt, hogy a magyar csapvízben is hormonok vagy gyógyszermaradványok vannak.

Szóval innen fúj a szél.

Az utóbbi években főleg Amerikában nagy port kavart, hogy némely ivóvízhálózatban hormonokat vagy gyógyszermárványokat találtak. De meg kell értenünk, hogy mi a csapvizünket teljesen más forrásból nyerjük és nem példálózhatunk azzal, ha netán valamelyik távoli országban ilyen problémák merülnek fel.

Tudj meg többet az egészséges életmódról! Töltsd le Az egészséges és hosszú élet titka 10 pontban olvasmányunkat! Kattints a linkre!

A csapvizet országról országra más-más forrásokból nyerik, de a kinyerés módja alapvetően két részre osztható: felszíni vizekből (tavak, folyók vizét tisztítják) vagy felszín alatti vizekből (karsztvíz, mélységi rétegvíz és parti szűrési vizek kútjaiból) kinyert ivóvíz.

Magyarország szerencsés földrajzi fekvése miatt abban a rendkívüli helyzetben van, amit sok ország megirigyelhetne tőlünk: az ivóvizünk 95%-a felszín alatti vizekből származik, ami egy jelentős mértékben jobb minőségű víz, mint a szennyezésnek sokkal jobban kitett felszíni vizek. Gondolj csak a sok világhíres termálvizünkre és a gyógyvizeinkre. A Kárpát-medence egyszerűen egy vízgyűjtő terület, ahol a felszín alatt nagyon jó minőségű és nagy mennyiségű vízzel rendelkezünk.

Ezért buta dolog azt állítani, hogy hormonok vannak a csapvízben, mert képtelenség lenne az, hogy ezek a föld alatti vízkészletekbe lejussanak. Tehát nincsenek hormonok a csapvízben.

Az egyetlen kérdéses terület a Duna menti úgynevezett parti szűrésű víztárolók lehetnének. Ezek úgy működnek, hogy a Duna vize több tízméteres természetes homok és kavicsrétegen keresztül tisztul, illetve a szűrőréteg flórája is végzi a szűrést, majd egy vízgyűjtő medencébe gyülemlik fel és ezt a vizet pumpálják fel ivóvízként. Budapest ilyen parti szűrésű vizet iszik. Érvelhetnék úgy, hogy a Dunából kerülhetnek így hormonok vagy gyógyszermaradványok az ivóvízbe, de a vizsgálatok ezt nem támasztották alá. A több tízméteres természetes szűrőréteg ugyanis nagyon jó munkát végez.

A Fővárosi Vízművek azonban nyomás hatására végrehajtott egy vizsgálatot a következő eredménnyel. A következő információt az ő honlapjukról idézzük:

Bár az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25) Kormányrendelet a gyógyszerek és egyéb gyógyszergyári vegyi anyagok esetleges maradványának vizsgálatát nem írja elő, a Fővárosi Vízművek a Budapesti Műszaki Egyetem szakértőinek bevonásával egy K+F program keretében végzett ilyen jellegű méréseket. Ennek során a statisztikai adatok szerint leggyakrabban használt gyógyszerek – szteroid hormonok és nem szteroid jellegű vegyületek – esetleges jelenlétét vizsgáltuk a Duna vizében, az ivóvízbázisainkon, a vízkezelés előtti és utáni pontokon. A jelenleg rendelkezésre álló mérési technikákkal az ivóvízben nem találtunk kimutatható mennyiségben gyógyszermaradványt, annak ellenére, hogy a módszerek érzékenysége nagy, hiszen nanogrammnyi (a gramm milliomod része) mennyiségeket is képesek kimutatni. Ezek a vegyületek általában felszíni vizekben találhatóak meg, azonban nemzetközi összehasonlítás alapján a Duna vízminősége jóval kedvezőbb, mint más európai folyóké.

Érdekesség

Tételezzük fel, hogy egy laboratórium egy liter ivóvízben kimutat 100ng ibuprofent, mely egy forgalomban lévő láz- és fájdalomcsillapító tabletta hatóanyaga.

Egy tablettában ebből a hatóanyagból 400mg van, tehát egy tabletta ennyi ibuprofen hatóanyagot tartalmaz.
400mg=400 000 000ng.

Ha a feltételezetten ibuprofennel szennyezett víz 1 literjében 100ng hatóanyagot találnának, akkor az egy tabletta hatóanyagának megfelelő mennyiséget 4 millió liter víz tartalmazná, ami 20 millió pohár vizet jelent.
Tehát ennyit kellene meginnunk a vízből, hogy egy tablettányi hatóanyag a szervezetünkbe kerüljön.

Nagyon sok ügyfelünk van, akik elégedetten használják a vízszűrőinket, mert nem voltak megelégedve az ivóvíz minőségével otthonukban. Egy vízszűrő felszerelése indokot lehet a klór, a túl sok arzén, lebegő szennyeződések vagy rozsda miatt az elavult csőhálózatból, de semmi estre sem ajánljuk, hogy rohanj vízszűrőt venni, mert azt gondolod, hogy a férjed impotens lesz a vízben található ösztrogéntól. Ez jelen pillanatban nem egy valós veszély. Gondosan átfésültük az internetet, de egyetlen hiteles tanulmányt, mérést sem találtunk arról, hogy hormonokat találtak volna a magyar csapvízben. Persze a víztisztítós cégek honalapja elég hangos ettől az információtól, de azt ugye nem kell kifejtenünk, hogy miért.

Ha Te mégis hiteles bizonyítékot találnál arra, hogy a magyar csapvízzel ilyen probléma lenne, kérlek küldd el azt az info@vizmegoldas.hu e-mail címre. Mi mindig készek vagyunk megváltoztatni a nézőpontunkat, amennyiben azt bizonyítékok támasztják alá.

Addig is maradunk a Te tiszta és egészséges csapvized szolgáltatói, de csakis a józan ész és a becsületesség határain belül.

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like