Az ember megveszi a boltban az ásványvizet műanyag palackban, megissza és abban a hitben van, hogy milyen sokat tett az egészségéért. Ez így is lenne, ha nem láttak volna napvilágot borús kutatási eredmények a PET palackból az ásványvízbe mosódó káros anyagokkal kapcsolatban.

A műanyag PET palackok forradalma az üdítőitalok megjelenésével az 1970-es évek végén kezdődött Európában és azóta is töretlen sikerrel hódítja meg a világot. Csak kicsiny országunkban évente 1,4-1,5 milliárd PET palack kerül forgalomba, azaz fejenként 150 PET palack évente.

Mondani sem kell, hogy ez környezetszennyezési szempontból nem túl jó hír. Bár a PET palackok elvileg újrahasznosíthatóak, de Magyarország nagy részén a szelektív szemétgyűjtés nem megoldott, ezért csak az ilyen módon kialakított szemétgyűjtő helyekre viheti az ember a PET palack hulladékot. De valljuk be, nagyon kevesen teszik ezt meg valójában, emiatt a PET palackok töredéke, azaz csak 7-8%-a kerül újrafelhasználása, a maradék nagyobb hányad pedig a környezetet terheli.

A műanyag nagyon lassan vagy egyáltalán nem bomlik le a természetben, rontja az összképet és veszélyezteti az állatvilágot. Bár sok embernek ez még nem elég érv arra, hogy leszokjon a PET palackba csomagolt italok vásárlásáról, de van itt még néhány ok, amit érdemes mérlegre tennünk.

Tudtad, hogy a PET palack nemcsak a környezetét rombolja, de a saját szervezeted is?

Kiderült ugyanis, hogy a PET palack hő hatására olyan anyagokat kezd el beleengedni az ásványvízbe vagy üdítőitalba, amik rendkívül károsak az emberi szervezetre.

PET szimbolum

Az ásványvizeket szinte kivétel nélkül az 1-es kóddal ellátott palackokban forgalmazzák. Ha legközelebb a közértben jársz, nyugodtan nézd meg, hogy a palack alján ott lesz a képen látható apró dombornyomott szimbólum. Ez jelzi ugyanis, hogy milyen típusú műanyagot tartunk a kezünkben.

Ahelyett, hogy bonyolult kémia leckét kelljen vennünk arról, hogy mi is pontosan ez az anyag, elég, ha megértjük a következő egyszerű dolgot:

Ha az ásványvíz sok időt tölt el a PET palackban, felmelegszik benne, vagy netán újratöltjük a már kissé elhasználódott palackot, illetve ha savas kémhatású szénsavas ásványvizet tárol, (a szénsavas üdítők és ásványvizek mindig savas kémhatásúak) akkor ebből a műanyagféléből különböző vegyi anyagok kezdenek beleoldódni a palack tartalmába.

Tudj meg többet a zöld tea hatásáról a Kókuszolaj és zöld tea, a két nagy egészségtitok című ingyenes e-könyvünkből. Kattints a linkre és töltsd le!

A frankfurti Goethe Egyetemen végzett kutatások megállapították, hogy ösztrogénhez (női nemi hormon) hasonló anyag oldódik ki a műanyag PET palackból a benne tárolt vízbe.

Ha műanyag palackos vizet iszol, akkor nagy valószínűséggel ösztrogénszerű anyagokat is iszol.

Állítja Martin Wagner a kutatás vezető kutatója.

A másik aggódásra okot adó rákkeltő vegyület, amit felfedeztek, hogy képes beleoldódni az ásványvízbe, az az antimony trioxid. Kimutatták, hogy minél tovább áll a víz a palackban, annál nagyobb mennyiségben oldódik a vízbe ez vegyület.

A lista sajnos itt még nem ért véget, mert egy másik veszélyes anyagot is meg kell említenünk, amit ugyancsak felfedeztek a meginni készült ásványvizünkben. Ez pedig a DEHP, ami a májat, vesét, tüdőt és a szaporodási szerveket rombolja. (Több információt a műanyagról és az azokat jelölő 1-7-ig kódokról, jelölésekről, illetve a PET palackok veszélyiről ezen a linken olvashatsz.)

Amíg a kutatók azon vitatkoznak, hogy mennyire veszélyesek ezek az anyagok, jobb, ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást.

Rossz belegondolni, hogy a szállítás és a raktározás folyamán a PET palackok a nyári kánikulában extrém hőnek vannak kitéve vagy néha a kocsiban felejtünk egy-egy PET palackos ásványvizet, ami teljesen felforrósodik és később, amikor lehűlt, megisszuk.

Sokkal jobb döntés egy konyhai víztisztító készülék.

Gondolj csak bele: nem kell cipekedni, tárolni a PET palackokat, közben lelkiismeret furdalást érezni a környezet szennyezése miatt. Csak megnyitod a csapot és otthon elérhető lesz az “ásványvíz” a csapból, káros anyagok nélkül. Az igazsághoz ugyanis hozzátartozik, hogy Magyarországon jó minőségű mélységi rétegvizek és karsztvizek folynak a csapból, messze felülmúlva az európai átlagot.

A magyar vizeknek ugyan van némi szépséghibája, mint például a klór, amit fertőtlenítés céljából tesznek a vízbe, vagy néhány helyen a magas arzéntartalom, illetve a régi csőrendszerekből beleoldódó piszok. Ha ezektől a szennyeződésektől megszabadulunk, a csapvíz szűrve nagyon kellemes, ásványvízzel vetekedő színvonalú ivóvíz lesz.

Nem kell többé aggódni, vajon milyen víz van az ásványvizes palackban és vajon mennyire károsodott a műanyag palack miatt. Vedd a Te kezébe az irányítást: szerelj fel egy konyhai víztisztítót még ma!

Vízmegoldás vízszűrő

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like