Sportolás után fontos a folyadék pótlása, ezt már mindannyian tudjuk. De nem mindegy milyen folyadék. Gondoltad volna, hogy sportolás után, nem a víz a legjobb folyadékpótló? Illetve csak részben, mert az olyan víz a legjobb, ami megfelelő mennyiségben tartalmaz elektrolitokat.

Mik azok az elektrolitok és hogyan jussunk hozzájuk?

Az elektrolit egy olyan elektromos részecskét tartalmazó anyag, ami vezeti az elektromos áramot.

Áramot? Mégis minek?

A töltéssel rendelkező részecskékre azért van szükség a testben, mert ezek segítségével tudnak átjutni az impulzusok az idegek között. Bioelektromosság kell a test olyan funkcióhoz, mint mozgás, szívverés és gondolkodás.

A nátrium, klorid, kálium, kalcium és magnézium olyan ásványi anyagok, amelyek vízben oldódva elektromos töltésű elektrolit részecskéket alkotnak.

Szabályozzák az idegrendszert, az izom funkciókat, a hidratációt, a vér pH értékét, újraépítik a sérült szöveteket valamint befolyásolják a vérnyomást. Például ők a felelősek az izom- összehúzódásért – a szívtől az apró lábujj izmokig -, amelyhez szükség van a kalcium, a nátrium és a kálium elektrolitokra. Ha kevés van belőlük, az izmok elgyengülnek, ha sok, akkor pedig túlhúzódnak.

Amire figyelni kell, hogy intenzív mozgás során az izzadással, vagy például egy lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegség során, illetve nyáron, mikor sokkal jobban izzadunk, fokozott elektrolit vesztés történik.

A só (NaCl) a legismertebb az elektrolitok közül. Amikor vízben oldjuk, bekerülnek a test folyadék egyensúlyába, és ha ez az egyensúly kibillen, az rossz hatással van az idegekre és az izmokra.

Ha hosszú vagy rövid távon nem fogyasztunk elég mennyiségű sót, a fejfájástól egészen a krónikus várnyomásproblémákig érezhetjük a tüneteit.

A kálium a sejtekben található folyadék fő elektrolitja. Ha dehidratált vagy, a szervezetedben lévő elektrolitok sűrűbbé válnak. Ezt az agyad szomjúság receptorai érzékelik, mivel ilyenkor a testnek vízre van szüksége, szomjas leszel. Amíg nem érkezik meg az elegendő vízmennyiség egy hormon felszabadul, ami csökkenti a vízveszteséget a vizelettel a veséken keresztül, hogy korrigálja a test a folyadékhiányát. Ez a hormon sokszor fejfájást okoz.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye – kattints a linkre és töltsd le!

Ha sokat sportolunk, akkor nagyon fontos tudnunk, hogy a kalcium, magnézium és kálium is fontos az izmok folyadék egyensúlya szempontjából. Ha az elektrolitok egyensúlya rossz, az izomgörcsökhöz vezethet, mert az impulzusok nem működnek megfelelően. Ha elégséges mennyiségben fogyasztjuk ezeket az ásványi anyagokat elkerülhetjük a kellemetlen izomlázat is.

Biztos találkoztál a különböző rikító színű sport italokkal manapság. Ezeket azért nem ajánljuk, mert mesterségesek. Elektrolit italt készíthetsz otthon is néhány összetevőből. Hoztunk egy egyszerű receptet.

Hozzávalók 1 liter sport italhoz:

  • 1 liter tisztított víz
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 narancs kifacsart leve
  • Negyed kávés kanál só
  • Kevés méz vagy sztívia

Elkészítés:

Keverd össze az összetevőket és készen is vagy az elektrolit itallal, fogyaszd sportolás közben vagy után.

További tipp: A sok vízzel hígított zöld turmix is nagyszerű sport ital kevés sóval.

Gondoskodj a folyamatos tiszta vízellátásról

A tiszta vízről az elektrolit italodhoz, pedig engedd meg, hogy mi gondoskodjunk.

konyhai vízszűrő készülék

Konyhai vízszűrő készülék

 

 

 

 

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like