Clean Eating, azaz tiszta táplálkozás. Ha ennek jegyében keresel gyors és egyszerű recepteket, most mutatunk párat.

A tiszta táplálkozás azt jelenti, hogy minél több valódi, egészséges, egyszerű, minimálisan feldolgozott ételt fogyasztunk, és kerüljük az egészségtelen, feldolgozott élelmiszereket.

Más szavakkal: minél több igazi ételt eszünk a természetből és minél kevesebbet a dobozból.

CSak hát elfoglalt emberek vagyunk. Hogyan tudjuk mindezt kivitelezni? Te is úgy gondolod, hogy egészségesen főzni több időt igényel? Pedig az igazság az, hogy egyáltalán nem tart sokáig! Ennek bizonyítására hoztunk nektek pár Clean Eating receptet, amelyet harminc perc alatt el lehet készíteni.

Citromos csirke spárgával

citromos csirke

Hozzávalók:

  • Fél kg filézett csirkemell
  • 1/4 csésze liszt
  • 1/2 teáskanál só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 1–2 csésze apróra vágott spárga
  • 2 citrom, szeletelve
  • 2 evőkanál méz + 2 evőkanál vaj (opcionális)
  • petrezselyem a díszítéshez (opcionális)

Elkészítés:

  1. Próbáld meg laposabb szeletekre vágni a csirkemellet, hogy majd könnyebben átsüljön. Egy edényben keverd össze a lisztet, a sót és a borsot, majd forgasd bele a csirkemellet. Olvaszd fel a vajat egy nagyobb serpenyőben közepes lángon és párold meg a csirkemellet mindegyik oldalról 3-5 percig, amíg aranybarna nem lesz, majd tedd félre egy tányérra.
  2. Tedd az apróra vágott spárgát a serpenyőbe és süsd pár percig, amíg élénkzöld és lágy ropogós lesz. Vedd ki a serpenyőből és tedd félre. Ezután süsd pár percig a citromszeleteket. Tehetsz hozzá egy kis vajat, hogy ne égjen le, végül tedd félre ezt is.
  3. Végül szedd vissza a serpenyőbe rétegesen a spárgát, rá a csirkemellet és végük a sült citromkarikákat. Süsd össze pár percig és tálalhatod is.

Thai kesudiós csirke

kesu csirke

Hozzávalók:

  • Fél kg filézett csirkemell, felkockázva
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1/4 teáskanál só
  • 1/4 teáskanálbors
  • 1 1/2 evőkanál növényi olaj
  • 3 közepes méretű piros paprika, apró kockákra vágva
  • 1 nagy fej brokkoli, apróra vágva
  • 1 csokor zöld hagyma, vékonyra szeletelve
  • 2/3 csésze pirított, sózott kesudió
  • Főtt barna rizs – vagy quinoa tálaláshoz

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1/4 csésze szójaszósz
  • 3 evőkanál fűszeres rizs ecet
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma, darálva
  • 1-2 teáskanál színes bors pehely

Elkészítés:

  1. Egy kis tálban keverd össze a csirke darabokat a kukoricakeményítővel, sóval és borssal.
  2. Melegítsd fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Süsd meg benne a csirkét kb 4 percig, egészen addig, amíg enyhén megbarnul. Add hozzá a paprikát, a brokkolit és a zöld hagymát. Pirítsd tovább, amíg a csirke át nem sül, és a zöldségek meg nem puhulnak. Keverd hozzá a kesudiót és főzd tovább pár percig.
  3. Amíg a csirke és a zöldségek pirulnak, készítsd el az öntetet. Egy kis tálban vagy egy nagy mérőpohárban keverd össze a szójaszószt, a rizs-ecet, a mézet, a gyömbért, a fokhagymát és 1a borsot ízlés szerint.
  4. Végül öntsd a szószt a serpenyőbe, és keverd bele a zöldségeket és a csirkét. Rizzsel vagy quinoával tálald.

Tudd meg mi mindenre jó még a gyömbér a teljesen ingyenesen letölthető e-könyvből: Gyömbér: A kelet legnagyobb becsben tartott gyógynövénye – kattints a linkre és töltsd le!

Narancsos lazac rozmaringgal

narancsos lazac

Hozzávalók:

  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 4 db bőr nélküli lazacfilé (1 hüvelyk vastag)
  • Só és frissen őrölt fekete bors
  • 2 gerezd fokhagyma, darált
  • 1/2 teáskanál darált friss rozmaring
  • 5 evőkanál alaplé
  • 1/2 teáskanál narancshéj
  • 2/3 csésze friss narancslé
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1/2 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál kukoricakeményítő

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. A lazac mindkét oldalát fűszerezd be sóval és borssal. Tedd a lazacot a serpenyőbe, és addig süsd, amíg mindkét oldal megbarnul, körülbelül 3-4 percig. Végül tedd félre a lazacot egy tányérra.
  2. Tedd a fokhagymát és a rozmaringot a serpenyőbe, és pirítsd 20 másodpercig, majd adj hozzá 1/4 csésze csirkelevest, és addig főzd, míg nagyjából elpárolog a víz róla.
  3. Keverd bele a narancshéjat, a narancslevet, a citromlevet és a mézet. Egy kis tálban keverd össze a maradék alaplevet a kukoricakeményítővel.
  4. Öntsd a serpenyőbe, ízesítsd sóval és borssal, forrald fel, és hagyd 1 percig forrni, folyamatos keverés közben. Végül tedd vissza a lazacot a serpenyőbe és kanalazd rá a narancsos rozmaringos szószt.

Olasz zöldséges virsli

zoldseges virsli

Hozzávalók:

  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 burgonya
  • 1 közepes cukkini
  • 2 piros paprika
  • 1 fej brokkoli
  • 3 virsli

Fűszerek:

  • 1/2 evőkanál ezekből: szárított bazsalikom, szárított oregano, szárított petrezselyem, fokhagymapor
  • 1/2 teáskanál ezekből: hagymapor, szárított kakukkfű
  • 1/8 teáskanál paprikapehely
  • 1/3 csésze parmezán sajt, opcionális
  • 4 és 1/2 evőkanál olívaolaj
  • Opcionális: friss petrezselyem, só és bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd fel a sütőt, majd egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Készítsd elő a zöldségeket: hámozd meg és szeleteld nagyon a sárgarépát. Mosd meg vagy hámozd meg a burgonyát, majd vágd apró szeletekre. Kétszer akkorára szeleteld fel a cukkinit, majd a brokkolit is. A paprikából távolítsd el a magokat, majd kockázd fel. Végül karikázd fel a virsliket.
  3. Öntsd az összes zöldséget és a virslit a sütőpapírral és terítsd szét egyenletesen.
  4. Egy kis tálban keverd jól össze az összes fűszert az olívaolajjal, majd öntsd rá a zöldségekre és a virslire, és jól keverd bele.
  5. Süsd 15 percig, néha keverd meg közben. Végül szórd meg parmezánnal vagy petrezselyem zölddel. Rizzsel vagy quinoával tálald.

Vízmegoldás vízszűrő - tiszta víz

Forrás: word to your mother blog

    Iratkozz fel a hírlevelünkre!

    You Might Also Like